Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

7 Kumpulan Resep Cara Masak Kerang Super Enak Dan Lezat

kumpulan resep masak kerang super lezat dan enak


1.    KERANG PEDAS MASAM

Bahan – bahan :

10 biji Cabai Merah (Diblender halus)

5 biji limau nipis

5 biji bawang putih dicincang halus

2 sdm kecil gula pasir

1 biji Tomat dibuang bijinya dan dipotong kecil-kecil

Daun Ketumbar dicincang halus

Timun kecil potong 2 dan rendam dahulu dalam air (hiasan)

Ajinomoto atau penyedap rasa sesuai selera

Kerang 1 kilo

 

Cara Memasak :

1.    Kerang dicuci sampai bersih lalu direbus separuh masak, dan buang kulit luarnya

2.    Kemudian cuci bersih kerangnya dan sisihkan

3.    Lalu tumis semua bahan-bahan hingga wangi dan curahkan diatas kerang.

 

2.    RENDANG KERANG HIJAU

Bahan - bahan :

2 kg kerang (rebus dan buang kulit atau beli kerang yg dah siap kopek)

5 biji bawang kecil

5 siung bawang putih

2 batang serai

2 inci lengkuas

1 inci jahe

5 biji cili hijau (sesuai selera)

1 sdm serbuk kunyit

1 gelas santan pekat

1/2 gelas kerisek

1 helai daun kunyit

Garam, Gula, kaldu bubuk sesuai selera

 

Cara Memasak:

1.    Haluskan bahan-bahan lalu tumis hingga wangi

2.    Masukkan kerang + kerisek + santan , aduk hingga hampir kering

3.    masukkan daun kunyit + garam + gula + kaldu bubuk, aduk hingga merata, tes rasa dan siap di sajikan.

 

3.  KERANG REBUS

Bahan - bahan:

1 kg kerang (telah dicuci)

1 biji bawang merah besar (hiris)

2 batang serai geprek

1 batang cabai merah (hiris)

sedikit jahe (hiris)

garam secukupnya

Caranya:

1.    Masukkan semua bahan lalu rebus sehingga kerang terbuka dan masukkan garam, lalu tes rasa.

 

 

4.    GULAI KERANG TUMIS

Bahan – bahan :

Bawang merah 3 biji haluskan 2 biji di iris

Bawang putih 2 siung haluskan 2 biji iris

Santan

Kerang

Garam

Penyedap rasa

Daun kari

 

Cara Memasak :

1.    Masakkan rempah dengan air tanpa minyak lalu masukkan bawang merah dan putih yang dihaluskan biarkan sehingga masak

2.    Masukkan kerang dan santan lalu biarkan kerang masak terlebih dahulu

3.    Masukkan garam, penyedap rasa sesuai selera lalu biarkan mendidih

4.    Terakhir masukkan bahan tumis yang di iris kasar

 

5.    KERANG MASAK LEMAK PUTIH

Bahan - bahan :

1 batang Serai

1 sudu Lada hitam

1 biji bawang putih

6 biji bawang merah

Cabai merah

1 inci jahe

Santan

Kerang

 

Cara Memasak

1.    Haluskan bawang putih dan merah, lada hitam, halia.

2.    Bahan yang dihaluskan dimasukkan dalam periuk bersama kerang yang sudah dicuci, lalu masukkan cabai merah, serai yg geprek dan santan

3.    Masak hingga mendidih kemudian masukkan garam dan gula secukupnya.

4.    Tes rasa lalu sajikan.

 

 

6.    RESEP KERANG GORENG BERLADA

Bahan - bahan:

1 kg kerang yang telah dibersihkan

2 siung bawang putih dihaluskan

4 biji bawang merah dihaluskan

1 1/2 sdm gula

Cabai di iris

Garam secukupnya

Minyak goreng

 

Cara Membuatnya:

1.    Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan cabai iris hingga kering

2.    Masukkan garam dan gula aduk sampai merata

3.    Masukkan kerang dan Masak hingga kerang masak

4.    Tes rasa siap untuk dihidangkan.

 

7.    DENDENG KERANG

Bahan - Bahan :

½ kg Isi Kerang

3 cabai besar

2 sdb Kelapa Parut Putih

1 gelas Santan

1 sdm Gula merah

2 sdbm Kecap Manis

1 sdm Saos Tiram

1 sdm Saos Tomat

1 biji jeruk Limau

1 inci Kayu Manis

1 Helai Daun Pandan (simpul)

Garam dan penyedap rasa secukupnya

Minyak secukupnya untuk menumis

 

Bumbu Halus:

3 biji Bawang Merah

1 biji Bawang Putih

1/2 inci jahe

1/2 inci Lengkuas

3 biji cabai Hijau

2 biji cabai Merah

5 biji cabai rawit  (jika suka pedas)

1 batang Serai

 

Cara Memasak :

1.    Kelapa parut dimasak terlebih dahulu hingga kekuningan

2.    Panaskan minyak, Masukkan kayu manis, daun pandan dengan bahan yang dihaluskanTumis hingga wangi

3.    Masuk cabai, tumis lagi hingga garing dan pecah minyak

4.    Masuk kelapa parut yang disangai tadi, aduk rata

5.    Masuk gula, garam, kecap, saos tiram dan saos tomato aduk dan biarkan mendidih.

6.    Masukkan isi kerang, santan pekat dan jeruk limau. Aduk rata dan masak sehingga pekat.

Posting Komentar untuk "7 Kumpulan Resep Cara Masak Kerang Super Enak Dan Lezat"