7 Kumpulan Resep Cara Masak Kerang Super Enak Dan Lezat
1. KERANG PEDAS MASAM
Bahan – bahan :
10 biji Cabai Merah (Diblender
halus)
5 biji limau nipis
5 biji bawang putih dicincang
halus
2 sdm kecil gula pasir
1 biji Tomat dibuang bijinya dan
dipotong kecil-kecil
Daun Ketumbar dicincang halus
Timun kecil potong 2 dan rendam
dahulu dalam air (hiasan)
Ajinomoto atau penyedap rasa
sesuai selera
Kerang 1 kilo
Cara Memasak :
1. Kerang dicuci sampai bersih lalu direbus separuh
masak, dan buang kulit luarnya
2. Kemudian cuci bersih kerangnya dan sisihkan
3. Lalu tumis semua bahan-bahan hingga wangi dan curahkan
diatas kerang.
2. RENDANG KERANG HIJAU
Bahan - bahan
:
2 kg kerang (rebus dan buang kulit
atau beli kerang yg dah siap kopek)
5 biji bawang kecil
5 siung bawang putih
2 batang serai
2 inci lengkuas
1 inci jahe
5 biji cili hijau (sesuai selera)
1 sdm serbuk kunyit
1 gelas santan pekat
1/2 gelas kerisek
1 helai daun kunyit
Garam, Gula, kaldu bubuk sesuai
selera
Cara Memasak:
1. Haluskan bahan-bahan lalu tumis hingga wangi
2. Masukkan kerang + kerisek + santan , aduk hingga
hampir kering
3. masukkan daun kunyit + garam + gula + kaldu bubuk, aduk
hingga merata, tes rasa dan siap di sajikan.
3. KERANG REBUS
Bahan - bahan:
1 kg kerang (telah dicuci)
1 biji bawang merah besar (hiris)
2 batang serai geprek
1 batang cabai merah (hiris)
sedikit jahe (hiris)
garam secukupnya
Caranya:
1. Masukkan semua bahan lalu rebus sehingga kerang
terbuka dan masukkan garam, lalu tes rasa.
4. GULAI KERANG TUMIS
Bahan – bahan :
Bawang merah 3 biji haluskan 2
biji di iris
Bawang putih 2 siung haluskan 2
biji iris
Santan
Kerang
Garam
Penyedap rasa
Daun kari
Cara Memasak :
1. Masakkan rempah dengan air tanpa minyak lalu masukkan
bawang merah dan putih yang dihaluskan biarkan sehingga masak
2. Masukkan kerang dan santan lalu biarkan kerang masak
terlebih dahulu
3. Masukkan garam, penyedap rasa sesuai selera lalu biarkan
mendidih
4. Terakhir masukkan bahan tumis yang di iris kasar
5. KERANG MASAK LEMAK PUTIH
Bahan - bahan :
1 batang Serai
1 sudu Lada hitam
1 biji bawang putih
6 biji bawang merah
Cabai merah
1 inci jahe
Santan
Kerang
Cara Memasak
1. Haluskan bawang putih dan merah, lada hitam, halia.
2. Bahan yang dihaluskan dimasukkan dalam periuk bersama
kerang yang sudah dicuci, lalu masukkan cabai merah, serai yg geprek dan santan
3. Masak hingga mendidih kemudian masukkan garam dan gula
secukupnya.
4. Tes rasa lalu sajikan.
6. RESEP KERANG GORENG BERLADA
Bahan - bahan:
1 kg kerang yang telah dibersihkan
2 siung bawang putih dihaluskan
4 biji bawang merah dihaluskan
1 1/2 sdm gula
Cabai di iris
Garam secukupnya
Minyak goreng
Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang
merah dan cabai iris hingga kering
2. Masukkan garam dan gula aduk sampai merata
3. Masukkan kerang dan Masak hingga kerang masak
4. Tes rasa siap untuk dihidangkan.
7. DENDENG KERANG
Bahan - Bahan :
½ kg Isi Kerang
3 cabai besar
2 sdb Kelapa Parut Putih
1 gelas Santan
1 sdm Gula merah
2 sdbm Kecap Manis
1 sdm Saos Tiram
1 sdm Saos Tomat
1 biji jeruk Limau
1 inci Kayu Manis
1 Helai Daun Pandan (simpul)
Garam dan penyedap rasa secukupnya
Minyak secukupnya untuk menumis
Bumbu Halus:
3 biji Bawang Merah
1 biji Bawang Putih
1/2 inci jahe
1/2 inci Lengkuas
3 biji cabai Hijau
2 biji cabai Merah
5 biji cabai rawit (jika suka pedas)
1 batang Serai
Cara Memasak :
1. Kelapa parut dimasak terlebih dahulu hingga kekuningan
2. Panaskan minyak, Masukkan kayu manis, daun pandan
dengan bahan yang dihaluskanTumis hingga wangi
3. Masuk cabai, tumis lagi hingga garing dan pecah minyak
4. Masuk kelapa parut yang disangai tadi, aduk rata
5. Masuk gula, garam, kecap, saos tiram dan saos tomato
aduk dan biarkan mendidih.
6. Masukkan isi kerang, santan pekat dan jeruk limau.
Aduk rata dan masak sehingga pekat.
Posting Komentar untuk "7 Kumpulan Resep Cara Masak Kerang Super Enak Dan Lezat"
Silahkan tinggalkan komentar agar kami lebih baik.